"Hem creat la guia perquè veiem que és un recurs necessari per a acompanyar a les mares i els pares. En oferir-la a les famílies sòcies de la cooperativa i a centres educatius, la resposta ha estat sorprenent. Ha estat molt emocionant i volem continuar creant recursos i activitats", expressa Mercè Botella, creadora de la guia i sòcia fundadora de Som Connexió
"Guia per a famílies cruels i malvades": el títol de la guia és un homenatge en clau d'humor a les famílies que decideixen afrontar de manera valenta aquest repte educatiu
Gestionar les emocions d'adolescents i joves en un entorn envaït per les pantalles és un repte educatiu que necessita molta determinació i perseverança per part de les famílies.
En posar límits es manifesten molt sovint sentiments contradictoris i frustracions en les mares i els pares quan aquests no es compleixen. Les famílies es poden arribar a sentir cruels i malvades davant unes filles i fills que no conceben el món sense l'ús del seu telèfon intel·ligent. Cal aprendre a establir un pacte on els límits acordats i les recompenses als compromisos reeixits generin un estímul positiu en el jove o adolescent.
Es tracta de fer veure als nens, nenes i adolescents els riscos que suposa l'ús "narcòtic" dels smartphones i, per tant, que aprenguin a diferenciar entre la necessitat real i la necessitat creada. Per afrontar aquest repte cal aportar confiança tant als pares i mares que se senten malvades com les filles i els fills que es troben en una edat en què estan iniciant el seu camí de distanciament i socialització amb els seus semblants i que justament per això fan un ús molt intens d'aquesta tecnologia.
Basada en experiències reals, la "Guia per a famílies cruels i malvades" té com a objectiu que les famílies prenguin consciència de la utilitat real i de la responsabilitat que comporta tenir un dispositiu mòbil personal. Per això, aposta per una incorporació del mòbil progressiva i acompanyada amb la voluntat que la/el jove desenvolupi les competències necessàries per saber autoregular el seu ús en equilibri amb la resta d'activitats de la seva vida.
A través d'un recorregut d'incorporació del mòbil dividit en cinc etapes que van de menys a més, des d'abans de tenir mòbil fins a fer d'ell un ús conscient, la guia ofereix recursos com la plantilla de pacte d'ús que estableix les condicions d'ús més idònies en cada etapa per arribar a acords que es poden anar ampliant o restringint segons la maduresa que va adquirint el nen o adolescent durant el recorregut.
Famílies, centres educatius, biblioteques i centres cívics sol·liciten caixes i caixes de guies Més de 500 sòcies, socis i usuàries de la cooperativa i prop de 300 centres educatius de tot el territori han sol·licitat caixes de desenes i desenes de guies per fer de voluntàries i repartir-les entre famílies, entitats pròximes o a través de l'AMPA i/o AFA, en el cas dels centres educatius.
A més, la cooperativa ha impartit tallers en línia per aprofundir en el recurs. Prop de 200 famílies i docents han participat en les activitats i han expressat les seves inquietuds sobre la pressió social que reben quan volen retardar la incorporació del mòbil dels seus fills i filles.
"Les famílies necessiten sentir-se acompanyades i que formen part d'un grup que està en la seva mateixa situació. La poca informació que encara hi ha sobre les conseqüències de l'abús de les tecnologies fa que les famílies busquin de manera recurrent activitats i grups on els ofereixin recursos o on simplement puguin compartir la seva experiència", afirma Mercè Botella, creadora de la guia.
A partir de rebre les guies i participar en els tallers, les famílies i centres educatius compartien les seves experiències:
"Per educar a un nen fa falta la tribu; i ser cruel i malvada en grup és molt més efectiu que individualment. Sentir-se acompanyada en el procés és el millor."
"No sé fins a quin punt podem promoure una actuació conjunta perquè es prenguin mesures directes per part de l'Administració: ILP, Decrets,...?
"Com a institut, al desembre decidim deixar d'usar el mòbil i només en cas d'emergència o en un dia de festa especial al pati. Ens ha costat dues setmanes que l'alumnat s'acostumi. Ho repetim per Sant Jordi i després, el vostre llibret-guia ha estat el colofó. Gràcies!
"Crec que és una guia en format senzill, útil i de fàcil lectura. Jo la tinc en un lloc a mà per a rellegir i recordar pautes. A mi almenys em resulta necessari "interioritzar" tot el que aporta".
Conseqüències del poder de la indústria tecnològica en els nens i adolescents En un moment en què la indústria tecnològica sembla no tenir límits i les empreses de telecomunicacions empenyen a contractar i consumir cada vegada més dades, Som Connexió promou un ús responsable i conscient per a fer front i reduir els impactes negatius de la tecnologia, tant en la vida de les persones com en el planeta.
La cooperativa de telecomunicacions sense ànim de lucre té com a pilars essencials adaptar el consum a les necessitats de cada persona, oferir als seus socis una atenció personalitzada, avançar cap a una sobirania de les infraestructures i dels serveis i difondre eines que ajudin a crear un entorn més pedagògic i constructiu en les llars.
"Invertim part dels nostres excedents en la creació de recursos educatius i activitats que ajudin a protegir de les pantalles els i les més joves. La "Guia per a famílies cruels i malvades", és el primer d'ells. El gran acolliment que ha tingut ens motiva a crear nous recursos i a iniciar un nou projecte educatiu dins de l'organització".