img

Rieradevall defensa el vet contra la Llei i 17 esmenes, denuncia la falta d'acord i la qualifica de “delicte amb nocturnitat i la traïdoria” per la seva tramitació

 

El Grup Parlamentari Català de CiU en el Senat ha rebutjat el Projecte de Llei de Reforma de les Pensions perquè és “injusta i condemna els pensionistes a perdre poder adquisitiu”, “oblida la dimensió social i el caràcter redistributiu del sistema” i “inadequada”. Així ho ha subratllat la portaveu de CiU a la Comissió d'Ocupació i Seguretat Social, Maria Rieradevall, durant el debat en el Ple.

Rieradevall ha defensat un dels nou vets de l'oposició contra la llei i 17 esmenes amb l'objectiu de tornar a la “dinàmica dels acords del Pacte de Toledo”. En aquest sentit, ha destacat “el compromís de CiU amb la política orientada a la suficiència i l'equitat del sistema públic de pensions” i ha recordat la figura de Miquel Roca que el 1995 va possibilitar aquest acord.

Incertesa i inseguretat

La senadora ha criticat que el Govern espanyol planteja “una reforma profunda i amb importantíssims efectes” i “sense tenir en compte la del 2011”. D'una banda, tal i com ha denunciat Rieradevall, “avança l'entrada en vigor del factor de sostenibilitat sobre Actualització, Adequació i Modernització del sistema de la Seguretat Social, al 2019 en lloc del 2027”. Així mateix, es modifica el règim de revaloració de les pensions. Se substitueix la tradicional actualització a través de l'IPC per un nou element basat en els en els ingressos i en les despeses del sistema de pensions. Rieradevall ha deixat clar que “a més del risc d'empobrir als pensionistes”, “no es distingeix entre les pensions més altes i les més baixes i totes estan afectades de la mateixa manera”. I ha afegit que “l'actualització periòdica de les pensions incorpora no només dades reals, sinó també projeccions econòmiques. Això introdueix incertesa i inseguretat al sistema de revaloració”. Fórmula inèdita

Sobre aquest punt, Rieradevall ha assenyalat que amb la futura reforma “l'automatisme per a l'actualització de les pensions desapareix”, en considerar-se una variable establerta en la Llei de Pressupostos. “La proposta del Govern del factor anual de revaloració és inèdita. No hi ha cap país que tingui una fórmula com la que proposa el Govern. Potser el Govern hauria de ser més prudent amb alguns experiments en determinats àmbits”, ha reblat.

Rieradevall ha destacat que “no s'aborden i segueixen pendents la regulació i finançament de les pensions de viduïtat i al funcionament del règim de treballadors per compte propi”.

Nocturnitat i traïdoria

També, ha assenyalat el “desacord” de CiU “en el fons i en les formes” perquè saltar-se alguns dels tràmits habituals de la tramitació parlamentària per a aquesta llei “és una burla inadmissible d'aquest Govern i del PP cap a les Corts Generals”, “una aixecada de camisa cap als ciutadans” i “una basta instrumentalització del Senat”.

Supèrbia davant bé comú

“Quina classe de responsabilitat esgrimeix aquest Govern que prioritza la seva supèrbia al be comú i a unes polítiques de pensions i educació a llarg termini?”, s'ha preguntat la senadora durant el debat. D'aquesta forma ha posat en relleu que la norma “no compta amb l'acord i el consens polític i social necessari”. Per a la senadora, “la política de pensions hauria de ser compartida per majories de diferent color polític; si no és així, probablement la reforma tindrà la vigència de la durada de l'actual majoria parlamentària del Partit Popular, igual que va a passar amb la LOMCE”.

 

 

 

 

Senat, 13 de desembre de 2013

 

 

Per a més informació: Carles Montaña. 609.743.207.

carles.montana@senado.es