- El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha anunciat en roda de premsa que enguany 105 empreses catalanes disposaran d’estand al MWC, 68 de les quals a través dels espais habilitats per la Generalitat
- Baiget ha donat a conèixer que paral·lelament, per ampliar l’impacte d’aquest congrés a l’economia catalana, es promourà la participació d’unes altres 100 empreses catalanes que no són del sector de les TIC al MWC
- També ha revelat que per primer cop un dels estands de la Generalitat al congrés estarà dedicat a empreses catalanes del sector dels drons
- Pel que fa al 4YFN, la Generalitat enguany acollirà 35 start-ups catalanes a través dels estands d’ACCIÓ i l’Institut Català de les Empreses Culturals
El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha anunciat aquest dimarts que més de 100 empreses catalanes participaran amb estand al Mobile World Congress, que se celebrarà enguany entre el 27 de febrer i el 2 de març a Fira de Barcelona Gran Via. Baiget ha explicat que en total seran 105 empreses -17 més que l’any passat-, 68 de les quals hi tindran presència a través dels diversos espais que ha habilitat un any més el Govern català.
El titular d’Empresa i Coneixement ho ha donat a conèixer en una roda de premsa que també ha comptat amb la participació de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el secretari d’estat per a la Societat de la Informació i Agenda Digital, José María Lassalle, el director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, i el director general de la Mobile World Capital, Aleix Valls.
Durant la seva intervenció el conseller Baiget ha insistit que " volem que el que representa el MWC s’amplifiqui tot l’any a tota l’economia, i que sigui un motor de creació d’ocupació, riquesa, valor afegit i inclusió social, que generi bones oportunitats per a les empreses i la ciutadania". De fet, ha afegit Baiget, " el Mobile no és només un aparador: ha de ser una oportunitat perquè les empreses catalanes puguin participar en aquest esdeveniment internacional".
En aquest sentit, el conseller ha recordat que des de la primera edició del MWC, la presència d’empreses catalanes al congrés no ha parat de créixer, " passant de les 16 de l’any 2006 a les 105 d’aquesta edició". En concret, la Generalitat –a través d’ACCIÓ i la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital- disposarà de tres espais al Mobile World Congress, sumant per primera vegada un estand dedicat exclusivament a empreses de l’àmbit dels drons (Catalonia Drones) i assolint la xifra més elevada d’empreses catalanes a les quals se’ls facilita la presència al congrés des de la seva primera edició, ara fa 12 anys. Seran més de 1.000 m 2 per donar visibilitat al teixit empresarial català perquè presenti les seves novetats tecnològiques, conegui socis potencials, faci contactes i obri nous mercats.
- Estand Catalonia (800m 2): 44 empreses
- App Planet (200m 2): 16 empreses
- Catalonia Drones (60 m 2): 9 empreses*
[1] D’entre aquestes 68 organitzacions catalanes que participaran al MWC, a banda d’empreses, també hi ha 5 centres tecnològics catalans acreditats amb el segell TECNIO d’ACCIÓ: Eurecat –present a l’Estand Catalonia i al Catalonia Drones-, el Centre de Visió per Computador (CVC), la Fundació i2CAT, el Grup de Transductors Químics (CTQ) i el Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC).
Pots consultar el nom i descripció de tots els participants a www.accio.gencat.cat/dossier-premsa-mwc
Aposta per un sector amb futur
La inclusió per primera vegada d’un estand de la Generalitat amb 9 empreses catalanes de l’àmbit dels drons i de les solucions smart amb drons al MWC respon a la ferma aposta del Govern, dins de la seva estratègia SmartCAT, per un sector amb futur a Catalunya que es dinamitza i s’impulsa durant la resta de l’any des de la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital amb el grup de treball Catalonia Smart Drones, format 38 empreses i 18 entitats. El sector dels smart drons a escala internacional es troba en contínua evolució i creixement, una oportunitat que Catalunya, que parteix d’un bon posicionament, ha d’aprofitar per esdevenir líder en l’especialització de serveis de valor afegit.
Ampliar l’impacte del MWC
Amb l’objectiu d’intensificar l’impacte del Mobile World Congress a tots els sectors de l’economia catalana, el conseller Baiget ha anunciat que enguany s’impulsa una iniciativa que permetrà que 100 empreses catalanes que no són del sector de les TIC identifiquin i aprofitin les oportunitats que les tecnologies mòbils poden aportar als seus negocis gràcies al MWC. Es tracta d’un programa coorganitzat entre ACCIÓ i la fundació Mobile World Capital Barcelona i que compta amb la col·laboració de la GSMA.
L’any passat es va fer una primera prova pilot. Aquest grup d’empreses –que són del sector de l’alimentació, el disseny, l’hàbitat, la formació, l’energia, la cultura, l’esport o l’hostaleria, entre d’altres-, participarà abans del congrés en tallers temàtics amb experts dels àmbits del big data, el retail o experiència del consumidor i la indústria 4.0. Durant el MWC, el grup visitarà una selecció d’empreses punteres expositores al congrés per conèixer de primera mà les solucions tecnològiques que poden aplicar als seus negocis. I, a més, participaran al Brokerage Event organitzat per ACCIÓ: reunions de networking amb companyies del sector de les TIC de tot el món que participin al Mobile World Congress.
Des d’una òptica internacional, en el marc del MWC, ACCIÓ rebrà a través de Catalonia Trade & Investment –l’àrea d’atracció d’inversions estrangeres de la Generalitat- 21 delegacions comercials de tot el món interessades a conèixer les oportunitats que presenta el sector TIC català. S’han organitzat visites d’organitzacions, empreses i delegacions d’administracions públiques de països com la Xina, els Estats Units, Canadà o França.
Reunions bilaterals de 20 minuts per trobar socis
Un any més, per promoure que l’empresa catalana que participa al Mobile World Congress faci contactes i trobi socis internacionals, ACCIÓ torna a organitzar com a membre de la xarxa Europe Entrepise Network (EEN) el Brokerage Event. És un espai ubicat a l’Estand Catalonia que acull reunions bilaterals de 20 minuts per fomentar que les empreses tanquin projectes de cooperació internacional, des d’acords comercials o de subcontractació fins a joint ventures o projectes d’R+D col·laboratius.
Abans del congrés, les empreses es registren per participar-hi, consulten els perfils dels altres assistents i, en cas d’interès mutu, s’agenda la reunió. De moment ja hi ha 600 inscrits de 41 països, entre les quals destaquen 34 empreses de França, 26 de Corea del Sud, 14 d’Estats Units o 12 de Dinamarca, per exemple. Des que s’organitza aquest esdeveniment, l’any 2006, gairebé 5.000 empreses de tot el món hi han participat, un 30% de les quals han estat catalanes.
Tot un món per les start-ups: el 4YFN
Adreçat a start-ups, incubadores i inversors, el 4 Years From Now (4YFN) arriba enguany a la quarta edició consolidat com un esdeveniment de referència d’aquest sector a nivell internacional. Amb la voluntat d’acompanyar les start-ups catalanes perquè trobin socis i inversors, així com donar a conèixer les tendències més disruptives que es duen a terme des de Catalunya, la Generalitat serà present al congrés amb un estand d’ACCIÓ de 160m 2 -que acollirà 20 start-ups catalanes- i dos espais de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), on participaran 15 start-ups sota la marca d'internacionalització de les empreses creatives i culturals catalanes, Catalan Arts. El 4YFN tindrà lloc paral·lelament al MWC al recinte de Fira de Barcelona a Montjuïc entre el 27 de febrer i l’1 de març.
[1] *Eurecat és present a l’Estand Catalonia i al Catalonia Drones, però només es comptabilitza una vegada.
El contingut d'aquest comunicat va ser publicat primer en la pàgina web de la Generalitat de Catalunya