L'observatori de Paisatge de Catalunya participará en la Conferència Internacional d’Observatoris del Paisatge que té lloc a Amersfoort (Països Baixos). La seva estructura, en forma de consorci format pel Govern, les administracions locals, universitats i col·lectius professionals, és gairebé única al món i ha estat font d’inspiració per a molts països.
L’ Observatori del Paisatge de Catalunya, ens adscrit al Departament de Territori i Sostenibilitat, participa demà i divendres en la Conferència Internacional d’Observatoris del Paisatge que té lloc a Amersfoort (Països Baixos) com a organisme convidat per presentar les polítiques i instruments de protecció, gestió i ordenació del paisatge de Catalunya, molts dels quals són pioners.
El Govern va aprovar el 2005 la Llei de protecció, gestió i ordenació del paisatge, inspirada en el Conveni europeu del paisatge del Consell d’Europa. El mateix any es va crear l’Observatori, com a ens d’assessorament de la Generalitat i de conscienciació de la societat en aquesta matèria. La seva estructura, en forma de consorci format pel Govern, les administracions locals, universitats i col·lectius professionals, és gairebé única al món i ha estat font d’inspiració per a molts països.
Així, almenys 15 observatoris europeus i llatinoamericans s’hi ha inspirat, com ara els del Líban, Colòmbia, Canadà, Suècia, Finlàndia, Irlanda, Regne Unit o Països Baixos. És precisament el recent creat Observatori del Paisatge dels Països Baixos qui ha convidat el seu homònim català a la Conferència d’Amersfoot, per tal que comparteixi la seva experiència després de dotze anys de funcionament.
D’altra banda, una delegació del Ministeri d'Ecologia i Desenvolupament Sostenible del govern francès va visitar l’Observatori el passat 1 de febrer per conèixer de prop les polítiques de paisatge a Catalunya. El cas de Catalunya s'ha considerat exemplar i inspirador per a una nova política de paisatge a França. En els últims anys, l’Observatori ha rebut visites semblants provinents de països com ara Itàlia, Suècia, Andorra o Portugal, així com diverses comunitats autònomes de l’estat espanyol.
Una metodologia d’interès internacional L’interès dels diversos països en l’experiència catalana s’estén a les metodologies creades per l’Observatori del Paisatge, en especial a la redacció dels catàlegs de paisatge. Els catàlegs són els documents tècnics que determinen la tipologia dels paisatges de cada zona, els seus valors i estat de conservació, els objectius de qualitat que han de complir i les propostes per assolir-los. La seva redacció l’encarrega el Departament de Territori i Sostenibilitat a l’Observatori.
Així, aquests documents serveixen de suport a la planificació territorial i urbanística, alhora que poden constituir la base per a campanyes de sensibilització ciutadana i d’educació escolar o ser útils en la definició d’estratègies sectorials. Actualment estan aprovats els catàlegs de les set unitats de planificació territorial, com són les Terres de Lleida, el Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre, les Comarques Gironines, la Regió Metropolitana de Barcelona, les Comarques Centrals i l’Alt Pirineu i Aran, tots ells consultables i descarregables a la web de l’Observatori. Ara s’està iniciant la redacció del Catàleg de paisatge del Penedès.
La metodologia per elaborar aquests catàlegs ha estat importada per regions sueques i italianes, la Xarxa Argentina del Paisatge i les comunitats autònomes del País Basc, Aragó i Galícia, entre altres.
Catalunya, al Consell d’Europa D’altra banda, l’Observatori és l’assessor del Consell d’Europa en matèria de paisatge. Concretament, participa en el desplegament del Sistema d’informació del Conveni Europeu del Paisatge (ELCIS) juntament amb França, Portugal, Suïssa, Eslovàquia i la regió belga de Valònia. Aquest sistema d’abast europeu permet a les institucions i a la ciutadania en general accedir a la principal informació en matèria de protecció i gestió del paisatge i constitueix la base de la cooperació interestatal per a l’aplicació del Conveni.
A més, l’ens català és convidat a la Conferència dels Estats Membres del Consell d’Europa sobre el Conveni Europeu del Paisatge, que se celebra a Estrasburg cada dos anys.
Web de referència internacional Com a reflex de l’activitat internacional de l’Observatori, el seu web està disponible en quatre idiomes (català, castellà, anglès i francès) i ofereix informació i recursos sobre paisatge d’arreu del món.
El 2016, el web va rebre 70.246 visites, el 40% de les quals procedents de més de 100 països. A banda, la Wikipedra, una enciclopèdia online col·laborativa del patrimoni de la pedra seca a Catalunya, va rebre 12.364 visites. L’organització internacional CIVILSCAPE està traduint part de la web a l’alemany per ajudar els municipis d’aquest país a desenvolupar les seves iniciatives de gestió i ordenació del paisatge.
La noticia "Catalunya exporta al món el model de l'Observatori del Paisatge" fue publicada originalmente en Gencat.cat.