Avui comença a Lleida el Primer Congrés de Transhumància de Catalunya. L’esdeveniment continuarà el 21 a Santa Margarida i els Monjos i el 28 d'octubre a Tremp, on la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, farà la cloenda. La trobada, que està impulsada per la Fundació del Món Rural, organisme participat pel Departament d’Agricultura, i l'Institut de Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i l'Aran (IDAPA), té com a principal objectiu posar en valor la transhumància i la xarxa de camins ramaders de Catalunya.
La celebració del congrés permetrà generar línies de treball consensuades entre tots els sectors implicats en la transhumància, ramaderia extensiva i camins ramaders per tal d’ aprofundir en el coneixement dels camins ramaders, la transhumància i la ramaderia extensiva com a sistema econòmic, social i cultural amb un fort impacte en el territori.
També servirà per establir criteris i prioritats per tal d’estimular la recuperació i garantir el manteniment d’aquest patrimoni natural i cultural, això com sensibilitzar la societat sobre el valor sociocultural i ambiental d’aquestes activitats i el seu interès com a instruments per afavorir l’equilibri territorial i la biodiversitat.
Per aconseguir-ho, s'ha convocat a aquest espai participatiu i de debat a representants del camp de la recerca científica i acadèmica, als usuaris que practiquen aquesta activitat, els promotors de nous usos de les infraestructures i la població en general.
Camins ramaders, patrimoni natural i cultural
Els camins ramaders són camins públics per on passen o han passat tradicionalment el ramats en els seus desplaçaments estacionals. L’origen dels camins ramaders el trobem en la transhumància (desplaçament estacional de ramats d’una regió a una altra a la recerca de pastures d’hivern i d’estiu). Al llarg dels anys la transhumància ha anat conformant una xarxa de camins ramaders de milers de quilòmetres que van des de les Terres de l’Ebre als Pirineus.
Els camins ramaders constitueixen, doncs, un patrimoni cultural, històric, arquitectònic, paisatgístic i ecològic d’alt valor. El DARP col·labora en el projecte "Camins Ramaders i Transhumància a Catalunya" impulsat per la Fundació Món Rural, en el marc del qual es va constituir un grup de treball encarregat de recopilar tota la informació cartogràfica disponible de camins ramaders a Catalunya i editar el mapa de la xarxa de camins transhumants principals de Catalunya.
El contingut d'aquest comunicat va ser publicat primer en la pàgina web de la Generalitat de Catalunya