- Un seguit de tallers i jocs donaran a conèixer els beneficis de la rehabilitació als ciutadans
- La fira posarà a disposició dels ciutadans que s’apropin una Oficina de Rehabilitació per fer consultes i resoldre dubtes sobre la millora de la seva llar
- La fira es complementa amb la Setmana de la Rehabilitació, de caire professional, que se celebrarà principalment a la seu del Col·legi d’Aparelladors
El Col·legi d’Aparelladors de Barcelona, juntament amb l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, organitza la Fira Rehabilita, que se celebrarà el cap de setmana del 8 i 9 d’octubre al Passeig de Lluís Companys, amb el propòsit de sensibilitzar als ciutadans dels beneficis que comporta la rehabilitació d’edificis. Aquesta renovació, a banda de millorar el confort i la seguretat, també té com a objectiu incrementar l’estalvi i l’eficiència energètica. L’organització de Rehabilita compta amb el suport de les principals entitats i empreses del sector, entre les quals destaca la participació d’Endesa.
Pel secretari del Col·legi d’Aparelladors, Jaume Casas, aquesta fira constitueix "una oportunitat per contribuir a obrir el mercat local i generar activitat en el sector pels professionals, les empreses constructores, els fabricants i la societat en general, reactivant l’economia i creant llocs de treball".
La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, afirma que "la rehabilitació és una de les grans prioritats per a aquest Govern municipal". "Volem construir una ciutat on es visqui dignament, dins i fora de la llar, i on es faci front al gran repte de gaudir d’un entorn agradable i de reduir la contaminació. Aquesta transformació de Barcelona passa per rehabilitar-la tant a nivell d’edificis i habitatges com d’espai públic i pobresa energètica, i dur a terme actuacions que fomentin la regeneració urbana, social i ecològica de la ciutat. Estem impulsant un canvi cap a una ciutat més habitable i eficient, i la fira és un escenari òptim per avançar en l’assoliment d’aquests objectius", assegura Sanz.
Per la seva banda, el regidor d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona i vicepresident del Consorci de l’Habitatge de Barcelona, Josep Maria Montaner, considera "la rehabilitació una eina clau per garantir unes condicions dignes d’habitabilitat i accessibilitat i també per promoure l’ocupació". "Per això, des del consistori treballem intensament per fomentar la rehabilitació també a l’interior dels habitatges i millorar el confort i la qualitat de vida dels veïns i veïnes". El regidor afirma que la fira és una oportunitat per "posar en valor aquest àmbit, enfortir la xarxa entre institucions, professionals i especialistes i donar una oportunitat a la ciutadania per visualitzar serveis i programes de rehabilitació".
La directora de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), Assumpta Farran, ha assegurat que "el parc d’habitatges de Catalunya té molt marge de millora pel que fa a estalvi i eficiència energètica, i la Fira és un espai on els ciutadans poden trobar solucions i respostes per millorar el seu confort domèstic tot reduint el consum d’energia". "Un parc d’edificis envellit i ineficient suposa un malbaratament energètic que els catalans no ens podem permetre", ha reblat.
Segons Jaume Fornt, director de l’Agencia de l’Habitatge de Catalunya, aquesta fira "és un pas més per fer arribar a la ciutadania la necessitat d’incorporar la cultura del manteniment i la rehabilitació com una millora associada a la nostra qualitat de vida. Efectivament, tenir cura dels nostres edificis, no només de l’interior dels habitatges sinó dels elements comuns en temes com l’eficiència energètica, l’accessibilitat o la conservació, ha de poder-se percebre per la ciutadania com una actuació necessària i ineludible".
La fira comptarà amb diferents activitats que d’una forma lúdica mostraran les seves possibles solucions per als problemes més habituals que es poden trobar als habitatges. Un espai expositiu mostrarà les novetats de fabricants, distribuïdors i empreses especialitzades en rehabilitació d’estructures, façanes i cobertes, tractament d’humitats, millora d’eficiència energètica, millores de l’accessibilitat i en tot el que te a veure amb la rehabilitació i el manteniment.
Un segon espai de la fira serà una Oficina de Rehabilitació, on els ciutadans podran trobar assessorament sobre les seves problemàtiques per part de les administracions públiques, organitzacions professionals, entitats financeres i despatxos professionals. Els visitants hi podran recopilar informació sobre els ajuts i finançament a la rehabilitació i millora energètica, i podran accedir a un assessorament tècnic orientat específicament a les comunitats de veïns sobre el marc legal, dels procediments tècnics i dels ajuts per a la rehabilitació.
Tallers i jocs per difondre la rehabilitació
Un tercer espai serà el "Village de la Rehabilitació", on hi haurà diversos tallers destinats a divulgar entre els ciutadans els beneficis de la rehabilitació i com pot contribuir a millorar la qualitat de vida, a través de jocs i activitats que giraran a l’entorn de temes com la rehabilitació, o la millora de l’accessibilitat.
Pels organitzadors la Fira és "una gran festa popular, orientada a la ciutadania, en la qual i d’una forma lúdica, les famílies podran informar-se i conèixer, de primera mà, les possibilitats d’estalvi energètic i econòmic i de millora de qualitat de vida que els ofereix la rehabilitació del seu edifici i habitatge, així com les millores que comporta la millora de l’espai públic de la ciutat".
També coincideixen en destacar que la necessitat d’una fira d’aquestes característiques ve donada pel fet que durant molts anys a Catalunya no hi ha hagut tota l’activitat rehabilitadora que calia. "Hem estat sempre molt lluny de la mitjana europea en aquesta activitat i avui ho patim especialment, amb un parc edificat amb unes característiques i un estat de conservació que requereixen, en alguns casos, la seva rehabilitació en aspectes estructurals, energètics i de confort. Canviar això, requereix de molta labor de conscienciació".
Setmana de la Rehabilitació
La Fira es complementa amb la Setmana de la Rehabilitació, de caire professional i tècnic, que es desenvoluparà entre els dies 3 i 9 d’octubre principalment a la seu del Col·legi d’Aparelladors del carrer del Bon Pastor, 5.
La Setmana de la Rehabilitació consta de diferents activitats gratuïtes, per les quals cal fer una inscripció prèvia. Es dirigeix a professionals del sector, com aparelladors, arquitectes, enginyers, restauradors, decoradors, administradors de finques, APIs, empreses constructores, promotors, sector hoteler, turístic i del patrimoni, així com als representants d’ajuntaments i altres administracions.
Les sessions previstes tractaran, entre d’altres, qüestions com l’aplicació de la metodologia BIM en el camp de la rehabilitació, la construcció amb materials sostenibles o la intervenció en instal·lacions de climatització. També hi ha previstes visites tècniques a la fàbrica de paper de Can Boada, a Mataró, reconvertida en una escola pública, o a la recentment rehabilitada casa d’estiueig de Josep Puig i Cadafalch a Argentona.
Sobre el CAATEB
El Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Barcelona (CAATEEB) es va constituir el 1940 i en l’actualitat integra un col·lectiu format per més de 8.000 professionals col·legiats. A més de la seu central a Barcelona, el CAATEEB està implantat a les comarques del seu àmbit territorial a través de les seus de Vic, Manresa, Granollers, Terrassa, Mataró i Vilafranca del Penedès. La institució està presidida per Jordi Gosalves.
L’Institut Català d’Energia (ICAEN) és l’entitat de la Generalitat de Catalunya encarregada de desenvolupar la política energètica catalana, especialment en el camp de la millora de l’estalvi i l’eficiència energètica i el desenvolupament de les energies renovables. L’ICAEN, conjuntament amb l’Agència d’Habitatge de Catalunya, promou l’Estratègia Catalana per a la renovació energètica d’edificis, que inclou un Pla d’Acció per mobilitzar la renovació del parc d’edificis residencials i terciaris, tant públics com privats.
L’Agència de l’Habitatge de Catalunya es va crear per la Llei l’any 2009 i és l’eina administrativa que té el Govern de la Generalitat per facilitar totes les actuacions públiques en matèria d’habitatge i incrementar l’eficiència en l’execució de les polítiques d’habitatge. L’Agència té competències en la promoció de l’habitatge, de la qualitat de l’edificació i rehabilitació, dels programes socials en matèria d’habitatge i del procediment i règim disciplinari. Es desplega territorialment mitjançant les delegacions territorials a Girona, Lleida, Tarragona i a les Terres de l’Ebre.
El contingut d'aquest comunicat va ser publicat primer en la pàgina web de la Generalitat de Catalunya