En col·laboració amb la Federació Catalana de Cineclubs (FCC), la Filmoteca de Catalunya ha programat per la setmana del 6 a l'11 de setembre la 'Setmana del cineclubisme', un homenatje al cinema d'autor de tot el territori
La Filmoteca de Catalunya programa, del 6 a l’11 de setembre i en col·laboració amb la Federació Catalana de Cineclubs (FCC), la "Setmana del cineclubisme", un cicle format per sis films representatius de la programació dels cineclubs. Dins el cicle, alguns dels membres de cineclubs presentaran les pel·lícules, i donaran a conèixer els projectes i iniciatives que ofereix la Federació Catalana de Cineclubs. En el marc d’aquesta retrospectiva, el dimarts 6 de setembre, la Filmoteca serà l’escenari de l’entrega dels premis José María Nunes del Cineclubisme Català.
Els cineclubs catalans són, per a moltes comarques, l’única via per a accedir a cinema d’autor i en versió original. L’oferta que proposen és plural, i inclou documentals, curtmetratges, cinema familiar o retrospectives clàssiques, i la seva tasca es planteja com un bé cultural per a tot el territori. Actualment, a Catalunya i a altres territoris de parla catalana hi ha uns 50 cineclubs federats, agrupats sota el paraigües de la Federació Catalana de Cineclubs (FCC), creada el 1978 i que s’ocupa també d’oferir serveis d'assessorament, gestió, documentació i divulgació per a estendre el moviment cineclubístic. L’any 1986, la FCC va ingressar a la Federació Internacional de Cineclubs (FICC), un nou repte que va anar de la mà d’un projecte d’extensió comarcal del cineclubisme. Des de l’any 2009 s’atorguen els premis Miquel Porter Moix del cineclubisme català a festivals i mostres organitzades per cineclubs i, des de 2011, els premis José María Nunes als millors cineclubs i les seves activitats. Aquests guardons seran atorgats el dimarts 6 de setembre a la Filmoteca de Catalunya en el marc del cicle programat.
El primer film que es projectarà serà, dimarts 6 de setembre, Aigua ferma (2015), una història d’uns avis reunits en un balneari, en què es tracten qüestions com la por a la soledat, la dependència i la lluita contra el temps des de l’humor i relativització que atorguen la vellesa. El film l’ha proposat el cineclub de Granollers i serà presentat per la directora, Núria Nia, amb Lambert Botey i Pablo Sancho. En aquesta sessió s’entregaran els premis José María Nunes del cineclubisme català. D’altra banda, Pere Joan Ventura presentarà, el dimecres 7, el seu film No estamos solo (2015), un documental proposat pel cineclub de Castellar del Vallès que retrata la força dels moviments socials sorgits als carrers d’Espanya, fa un lustre, que es rebel·laven contra la degradació democràtica, les retallades, la corrupció o els desnonaments i que van marcar l’evolució de la política espanyola. El dijous 8 de setembre, en nom del cineclub Amics del cinema de la Vall de Ribes, Miquel Roqué presentarà una selecció de cinc films ( Walls; A2042; Espès; Can Ricart o La batalla contra el olvido i Habitar la utopía) que van formar part del palmarès del segon festival Gollut, organitzat el maig de 2015 pel Cineclub Amics del Cinema de la Vall de Ribes al voltant del cinema de temàtica social. El Cineclub de Vilafranca proposa el film Barolo Boys. The Story of a Revolution (2014), un relat sobre la revolució col·lectiva d’un grup de vinaters italians de la regió piemontesa de les Langhe, que amb empenta, determinació i, sobretot, passió infinita pel vi, passen de l’autoproducció a consolidar els seus vins de la mundialment famosa denominació d’origen Barolo.
Els títols, dies i horaris del films del cicle són els següents:
Aigua ferma, 2015 Dimarts 6 / 18.30 h No estamos solos, 2015 Dijous 8 / 18.30 h Selecció Festival Gollut, 2015 Dijous 8 / 18.30 h Paciente, 2015 Divendres 9 / 19.00 h Barolo Boys. The Story of a Revolution, 2014 Dissabte 10 / 19.00 h A la puta strasse. 2º acto, 2015 Diumenge 11 / 19.00 h Més informació: www.filmoteca.cat
El contingut d'aquest comunicat ha estat publicat primer en la web de la Generalitat de Catalunya