El Departament d'Ensenyament presenta un seguit de materials de formació per a mestres de l’escola rural. Aquests documents estan a disposició dels docents a la xarxa telemàtica xtec, que ofereix al professorat català diferents eines formatives amb l’objectiu de millorar la seva tasca docent.
De camí a l’escola rural és el títol d’un seguit de materials composats per mòduls formatius i presenten una visió global sobre allò que caracteritza les escoles rurals i les zones escolars rurals (ZER). Aborden diferents aspectes relacionats amb l’escola rural, com ara la regulació de l'organització i el funcionament de les escoles rurals i les ZER, així com les institucions de referència a nivell nacional i internacional. Cal destacar la informació sobre les metodologies didàctiques per afavorir l’aprenentatge a les aules multigrau i els aspectes de gestió d’aula que afavoreixen l’escola inclusiva.
També s’inclouen elements com la normativa establerta, el projecte educatiu de centre (PEC) o el projecte educatiu de ZER (PEZ), document que comparteixen totes les escoles de la ZER amb la finalitat d’avançar col·lectivament cap a un ensenyament de qualitat a favor de l’èxit educatiu dels alumnes.
Els materials didàctics, d’accés lliure, s’han elaborat per a ser utilitzats a les escoles rurals, tant per a formar mestres que s’incorporen per primera vegada a l’escola, com per a la reflexió conjunta dels claustres de l’escola o de la ZER. Inclouen per exemple: normativa, instruccions, documents d’organització, i vídeos explicatius, entre d’altres.
Aquests materials s’han elaborat amb els membres de la Taula d’escoles rurals, amb representació de directors i mestres de l’escola rural i la Inspecció d’Educació, i la col·laboració de la Universitat de Vic i la Universitat de Barcelona.
l passat curs escolar 2015-2016 hi ha hagut a Catalunya un total de 277 escoles rurals, que han escolaritzat a més de 10.500 alumnes.
El contingut d'aquest comunicat va ser publicat primer al web de la Generalitat de Catalunya