El cicle, dirigit pel contratenor Jordi Domènech, consta de tres concerts de música clàssica, a través dels quals es farà un recorregut per la música barroca espanyola i la música improvisada a l’entorn de Faust fins arribar a composicions d’autors catalans i europeus del segle XX. Obre el cicle el Cor Infantil Amics de la Unió que, dissabte 23 de juliol a les 18 hores presentarà V-E-U-S!, un espectacle on música i teatre s'uneixen en una posada en escena única gràcies a la qual, l'espectador se sentirà dins de la música, com si fos un membre més del cor.
El Cor infantil Amics de la Unió és un dels millors cors de Catalunya. Destaca per la qualitat, l’eclecticisme i la singularitat de les seves produccions. Dirigit per Josep Vila i Jover, el cor ha participat en nombrosos festivals internacionals i ha estat premiat en nombrosos certàmens i concursos, d’entre els quals destaquen el primer premi al 47 Certamen Coral de Tolosa (2015) i la Silver Rose Bowl del concurs de la UER Let the Peoples Sing! (2013). Ha col·laborat amb el Gran Teatre del Liceu, l’OBC, el Festival de Peralada, Cap Roig i la Capella Reial de Catalunya, entre d’altres.
El vespre de dissabte, a les 22 hores, Juan de la Rubia improvisarà amb l’orgue del monestir sobre la pel·lícula Faust (F. W. Murnau, 1926) que s’emetrà en directe dins de l’església. Aquesta experiència recrearà l’ambient misteriós i inquietant de la pel·lícula. Juan de la Rubia és un dels organistes més guardonats de la seva generació. Després d’obtenir el Primer Premio Nacional de Órgano al Concurso Permanente de Juventudes Musicales de España, va iniciar la seva activitat com a concertista solista a les més importants sales i cicles, així com a concerts a l’estranger (Alemanya, Eslovènia, Bèlgica, Filipines, França, Rússia entre d’altres). Músic versàtil, centra la seva activitat en la música antiga com a solista i com a membre de diverses agrupacions, entre les quals figura l’Ensemble Meridien, així com en el repertori per orgue des del segle XVI fins a la música contemporània i la improvisació. Des de 2005 és professor en l’ESMUC, des d’on compagina la seva labor docent amb la concertística, i és organista de la Basílica de la Sagrada Família de Barcelona.
Finalment, clourà el cap de setmana de "La Pedra Parla", la soprano Raquel Andueza i la seva formació La Galania. Diumenge 24 de juliol a les 12.30 hores, oferirà el seu darrer treball Yo soy la Locura, un recull dels aires més coneguts de les partitures de l’Espanya del segle XVII així com d’altres composicions barroques trobades en col·leccions franceses, italianes i angleses, algunes d’elles inèdites, gravades per primer cop per La Galania.
La Galania, és, en el seu àmbit, una de les formacions més importants del panorama musical espanyol actual. Fundada l’any 2010 per Raquel Andueza i Jesús Fernández Baena, tenen com a finalitat interpretar música barroca, tant del segle XVII com del XVIII, basant-se en principis historicistes i apostant per col·laborar amb els millors especialistes tant espanyols com d'altres nacionalitats, en aquest repertori. Els seus membres formen part d'orquestres i grups prestigiosos a nivell mundial, i van rebre el Premi al Millor Grup de Música Barroca de l’Associació de Grups Espanyols 2015 de Música Antiga.
Música als Monuments
El cicle "La Pedra Parla"’ forma part de la proposta musical que l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura programa aquest estiu als monuments de les províncies de Tarragona i Lleida. Per exemple, el Reial Monestir de Santes Creus (Alt Camp) torna a acollir el concert de gospel amb Sister Grace & The Message.
El Castell Monestir d’Escornalbou (Baix Camp) acollirà, el 14 d’agost, el Cor Mestral i el Cor de la Lira Ampostina que interpretaran Misatango. Misa a Buenos Aires del compositor argentí Martín Palmeri. Es tracta de música religiosa amb ritmes porteños que tot seguint l’estructura de les misses clàssiques afegeix el so melancòlic de l’acordió argentí.
També el 14 d’agost tindrà lloc el concert de jazz manouche al Convent de Sant Bartomeu de Bellpuig (Bellpuig), enguany de la mà de Valentí Moya & Joan Pau Cumellas, dos prolífics músics afins al jazz manouche que sorprendran amb el seu espectacle Coincidències. Un projecte singular on en quartet mostren amb sinceritat la seva passió pel swing.
El programa de Música als Monuments finalitza el 26 d’agost a la Cartoixa d’Escaladei (Priorat), on el grup de música de cambra ReBLa’T hi torna, aquest cop, amb els pianistes Eudald Buch i Jean François Dichamp. Junts dedicaran el capvespre de la Cartoixa a Chopin oferint-nos els dos concerts de piano del compositor polonès, en versió de cambra per a piano i quintet de corda. Dramatisme, inspiració melòdica, riquesa d'expressivitats romàntiques i sentit rítmic al cor del Priorat.
El contingut d'aquest comunicat va ser publicat primer en la web de la Generalitat de Catalunya