img

La consellera de la Presidència, Neus Munté, ha presidit aquesta tarda la sessió plenària de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista, on s’han presentat les bases per al nou Programa d’Intervenció Integral contra la Violència masclista 2016-2019, que incorporarà les mesures que prioritzarà el Govern de la Generalitat en els propers anys amb l’objectiu d’eradicar-la.  

Aquesta Comissió és el màxim òrgan de coordinació interinstitucional en la lluita contra la violència masclista, on hi participen representants d’una seixantena d’organismes de la Generalitat, institucions, organitzacions socials i professionals i, segons la consellera, "ens ofereix el marc adequat de col·laboració per a lluitar tots junts contra aquesta xacra social".   La consellera, que ha inaugurat la sessió, ha condemnat la violència masclista i ha  explicat que  "les actuacions per eradicar-la i garantir la igualtat d'oportunitats entre dones i homes són una prioritat màxima del Govern, i per això estan incorporades en l’eix 1.2 del XI Pla de Govern".   

Munté ha volgut insistir, que "quan des del Govern parlem de violència masclista, no ens referim  només als casos extrems, que impacten en la societat a través dels mitjans de comunicació, sinó que, seguint les recomanacions i directrius internacionals i de Nacions Unides, ens referim a tota actuació contra la llibertat de les dones i contra la igualtat de gènere".  

Neus Munté ha subratllat que  "encara queda molt de camí per recórrer però, afortunadament, la conscienciació social de la violència masclista i les seves conseqüències s’està incrementant, i això afavoreix la implementació de cada cop més actuacions i que aquestes estiguin millor enfocades a les necessitats reals de la societat i la complexitat del problema".   La consellera també ha destacat que  "la propera creació de l’Observatori per a la Igualtat de Gènere serà de gran importància per a l’eradicació de la violència masclista ja que, a més de fer el seguiment de la imatge i els estereotips sobre les dones i la banalització de la violència en aquest àmbit, a mitjans de comunicació, internet i xarxes socials, hi tindrà adscrit el Centre d’Estudis, Recerca i Capacitació sobre Violència Masclista". 

"Aquest centre", ha anunciat Munté,  "tindrà la finalitat d’impulsar i fer el seguiment de la recerca, la formació i la reflexió en relació amb aquest tipus de violència, especialment de caràcter interdisciplinari".

Per la seva banda, la presidenta de l’ICD, Teresa M. Pitarch, ha destacat que, entre les mesures prioritàries per eradicar la violència masclista a Catalunya, " és especialment important  generalitzar la prevenció a tots els espais educatius i millorar  en el camp de la coeducació, on treballem juntament amb el Departament d’Ensenyament per a la implementació d’un projecte global de coeducació i prevenció,  i intensificar el treball amb els mitjans de comunicació perquè poden ser uns grans aliats en l’eradicació de les estructures culturals sexistes que sustenten aquest tipus de violència".  

Pitarch també ha donat a conèixer que  "s’enfortirà la xarxa de recursos d’abordatge de la violència masclista, així com la intervenció coordinada a tots els territoris. Aquest punt és fonamental per augmentar l’eficàcia i reduir la victimització secundària".  

En la reunió d’aquesta tarda s’han presentat, entre d’altres qüestions, el Protocol per a l’abordatge dels matrimonis forçats del Circuit Territorial de Girona per a l’abordatge de la violència masclista, l’Informe d’Avaluació de la Xarxa d’intervenció integral contra la violència masclista, i l’Informe de Diagnosi sobre l’abordatge de les violències sexuals a Catalunya.  

També s’han exposat les darreres iniciatives de l’acció de Govern en aquest camp, com la creació de la Comissió Interdepartamental per a l'Impuls de la Protecció Efectiva davant els Maltractaments a Infants i Adolescents, la Jornada de sensibilització "La intervenció amb perspectiva de gènere: un repte de la justícia juvenil", el Cicle Formatiu Grau Superior (CFGS) de Promoció d’igualtat de gènere, el procediment d’acreditació de competències professionals de tècnics/tècniques en igualtat, la creació d’un quadern coeducatiu per al professorat del CFGS en Educació infantil, i el Pla d’igualtat de gènere en el sistema educatiu.

El contingut d'aquest comunicat va ser publicat primer al web de la Generalitat de Catalunya