El Govern requereix que la companyia asseguri la viabilitat d'aquells vols que ja han estat venuts i que anul·li els que no pugui garantir
El Govern ha exigit a Vueling que asseguri els vols venuts i cancel·li aquells que no pugui garantir, amb prou antelació perquè els passatgers puguin trobar alternatives. Una comissió de seguiment setmanal integrada pels departaments de Territori i Sostenibilitat i Empresa i Coneixement, juntament amb l’aerolínia, vetllarà pel compliment d’aquest compromís. Aquesta comissió haurà de servir també perquè la companyia aporti a la Generalitat totes les dades necessàries per aclarir les causes dels retards i cancel·lacions que els seus passatgers estan patint.
Aquesta ha estat una de les conclusions de la reunió que totes les parts han mantingut aquesta tarda a la seu del Departament de Territori i Sostenibilitat. Per part del Govern, han assistit a la trobada els consellers d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, i de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, acompanyats del secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font, i la directora de l’Agència Catalana del Consum, Montserrat Ribera.
Per part de Vueling, els seus representants a la reunió han estat el director d’estratègia, Fernando Estrada, i el director comercial, David Garcia. Segons ha explicat Baiget, el motiu de la reunió era "demanar explicacions i exigir respostes" a la companyia. "Volem tenir la certesa de què els que ofereixen es pugui complir i, si cal revisar plans de vol, que es faci", ha resumit el conseller d’Empresa.
Informació detallada L’objectiu de la primera reunió de la comissió de seguiment, que tindrà lloc a principis de la setmana vinent, serà conèixer el balanç concret de les afectacions que, segons dades de Vueling, ha estat de 56 vols cancel·lats i 8.000 passatgers afectats des del dijous 30 de juny.
També s’ha reclamat que es lliuri informació sobre els mitjans materials i humans de la companyia per comprovar que el seu creixement en vols i operacions ha anat acompanyat de la corresponent inversió.
Exigència de més inversió El titular de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha explicat que "hem demanat les dades d’operacions, personal i número d’avions del 2015 i les seves previsions pel 2016", atès que, "com a Govern, tenim la sensació de que ha hagut una mala planificació". "No fa la sensació que sigui un tema conjuntural, sinó que hi ha un factor de planificació", ha afegit. Vueling, ha recordat Rull, "va obtenir 90 milions d’euros de beneficis l’any 2015" i ha alertat que, "o es posen més mitjans humans i materials, més inversió, o els que acaben patint són els usuaris".
En aquest sentit, ha reclamat al holding IAG, la companyia paraigües de Vueling, que "compensi les mancances i doni suport immediat" a l’aerolínia. "Que assegurin els vols i, si no els poden assegurar, que els cancel·lin", ha etzibat Rull.
Garantir el pic d’operacions Entre els compromisos que Vueling ha traslladat els representants del Govern per normalitzar la situació hi ha la contractació de 130 nous informadors, així com de sis avions i 32 pilots, el que equival a 17 tripulacions completes. També augmentaran de 35 a 45 minuts el temps d’escala, per donar més temps de reacció en cas d’imprevistos.
Davant d’aquestes decisions de la companyia, el Govern els ha exigit "més fermesa i contundència per garantir l’operativitat entre el 15 de juliol i el 15 d’agost", el període àlgid d’operacions a l’aeroport barceloní, ha explicat Rull. Cal tenir present que aquesta companyia aèria representa el 40% de les operacions que s’efectuen actualment a El Prat.
En aquest sentit, el conseller Jordi Baiget ha reclamat a l’aerolínia que "compleixi els compromisos assumits i que garanteixi amb certesa que la gent volarà, i que ho farà als llocs i els dies que han decidit".
Sancions per mala praxis El Departament d’Empresa i Coneixement va fer un primer requeriment d’informació a l’aerolínia el dimarts 28 de juny i un segon el divendres 1 de juliol, que es va fer extensiu a AENA. El conseller Baiget ha explicat que "ens van dir que posarien més punts d’informació" per als usuaris perjudicats i, "al veure que aquesta mesura no es complia, vam prendre la decisió de portar personal de l’Agència Catalana de Consum (ACC) a l’aeroport".
A hores d’ara, l’ACC té dos punts d’atenció als passatgers, un a la zona de sortides i un altre, a la d’arribades per tal d’acompanyar els usuaris a presentar les reclamacions oportunes davant de la companyia. "Tramitarem totes les reclamacions que es rebin", ha assegurat Baiget, que no ha descartat obrir un expedient sancionador.
"La Generalitat serà implacable en la defensa dels drets dels usuaris, i de la potència i la qualitat de l’aeroport de Barcelona-el Prat", ha reblat el conseller Rull. El titular de Territori i Sostenibilitat ha recordat que l’aeroport depèn d’AENA ha instat l’ens a ser també " contundent" i a vetllar pel compliment dels slots aeroportuaris. "Hi havia indicis que alguns dels slots no podrien ser operatius", ha afegit, "per tant, cal que els que tenen la informació abans, actuïn: no pot ser que només facin de notari i imposin sancions".
El contingut d'aquest comunicat va ser publicat primer al web de la Generalitat de Catalunya