img

L’Arxiu Nacional de Catalunya ha identificat ja més de la meitat dels possibles titulars dels fons i documents afectats, i continuarà treballant per identificar-ne tots els hereus

El Departament de Cultura ha  lliurat avui 30 fons documentals i 47 grups de documents a 50 propietaris dels anomenats "Papers de Salamanca", confiscats arran de la Guerra Civil espanyola. Els fons lliurats avui als seus titulars van ser rebuts per la Generalitat de Catalunya de mans del Ministeri de Cultura entre 2008 i 2014. Corresponen a confiscacions dutes a terme durant la Guerra Civil a Catalunya a 35 persones, 1 família, 1 empresa, 6 associacions culturals i esportives, 3 entitats religioses, 10 associacions polítiques de rereguarda, 12 centres republicans i partits polítics i 9 sindicats d’oficis i entitats afins.  

El conseller de Cultura, Santi Vila, ha presidit l’acte de restitució, en què també han participat el director de l’Arxiu Nacional de Catalunya, Francesc Balada; el president de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes; l’alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mercè Conesa, i el director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Jusèp Boya.  

En l’acte ha quedat palesa la pluralitat de les entitats, persones i famílies que participen del procés de restitució que impulsa el Departament de Cultura a través de Arxiu Nacional de Catalunya. Entre els titulars dels documents restituïts hi ha personatges políticament rellevants (consellers, ministres, diputats, alcaldes i regidors); militants anarquistes i afiliats de base a d’altres partits i sindicats republicans; treballadors públics i mestres al servei de la República; testimonis de soldats anònims i de les condicions de vida a la rereguarda; fons patrimonials i empresarials; documentació dels partits i entitats republicanes; documents d’organitzacions i plataformes de suport i assistència des de la rereguarda; material pres a les cooperatives agràries, a associacions recreatives, culturals i esportives i, fins i tot, confiscacions de requises a entitats religioses.

Dels 50 titulars beneficiaris dels fons i documents que ara es restitueixen, 38 resideixen a Catalunya; 5 a Mèxic; 4 a França; 2 a Espanya i 1 al Brasil. El conseller Vila ha destacat que "amb l’acte de restitució d’avui, i amb totes les dificultats que hi ha per completar el retorn dels papers de Salamanca, es constata com és de trist veure com contínuament s'ha de posar en dubte la qualitat democràtica de l'Estat espanyol".  

Amb l’acte d’avui, en el qual s’han lliurat documents amb un volum equivalent a gairebé 100.000 imatges digitalitzades, que representen prop d’un 10% del total de documentació confiscada a particulars retornada fins ara a Catalunya pel Ministeri de Cultura espanyol, la Generalitat de Catalunya haurà formalitzat la restitució del 95,6% del total d’arxius i documents rebuts fins al moment.  

L’Arxiu Nacional de Catalunya ha identificat ja més de la meitat dels possibles titulars dels fons i documents afectats, i continuarà treballant per identificar-ne tots els hereus. La identificació ha estat possible per la difusió pública dels noms de les persones afectades per aquelles confiscacions, per la recerca realitzada al llarg de l’any 2015, amb l’ajut d’altres arxius locals, ajuntaments, entitats de memòria i diversos particulars i de la campanya, oberta l’estiu passat, a les xarxes socials i al web de l’Arxiu Nacional de Catalunya.  

El lliurament d’avui és el quart acte públic de restitució que organitza l’Arxiu Nacional de Catalunya, després dels ja celebrats el 20 de febrer de 2012, i el 19 de febrer i el 3 de desembre de 2015, en què van prendre part bona part dels partits polítics i sindicats afectats, així com els particulars més actius en la reclamació històrica de la restitució.

S’avança, doncs, en el procés de restitució dels arxius i documents que la Generalitat de Catalunya, en justa reparació moral, té el mandat legal des del 2005 de retornar a les persones i entitats que van patir confiscacions, principalment a l’acabament del conflicte bèl·lic, i que van ser acumulats finalment al Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca, amb finalitat repressiva, a partir del 1939.  

El Departament de Cultura, a través de l’Arxiu Nacional de Catalunya, ha dut a terme, des de l’any 2005 la identificació, descripció i digitalització dels documents, fons documentals i altres efectes confiscats durant la Guerra Civil que han retornat des del Centro Nacional de la Memoria Histórica de Salamanca. Des del 2006 el Departament de Cultura ha dut a terme la identificació dels documents confiscats a persones particulars de Catalunya, i en aplicació dels acords de la Comissió Mixta, s’ha completat la descripció i s’han digitalitzat els documents.  

El contingut d'aquest comunicat va ser publicat primer al web de la Generalitat de Catalunya