- L’Institut Ramon Llull presenta un any més l’Avignon à la Catalane, programa que impulsa des de l’any 2012 en el marc de l’OFF del prestigiós Festival d’Avinyó per acostar l’escena catalana i balear contemporània al públic i als professionals francesos i d’arreu del món. Aquesta edició ha comptat amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Baleàrics.
Del 7 al 30 de juliol, la cinquena edició de l’Avignon à la Catalane presentarà fins a sis propostes: Jordi Purtí i l’Orquestra de Cambra de l’Empordà protagonitzaran l’espectacle musical Concerto a tempo d’umore, Sol Picó representarà One-Hit Wonders, i Hotel iocandi presentarà l’espectacle Esquerdes (Fêlures).
També formen part del programa les companyies Toc de Fusta, La Traverse/Hervé Petit i Théâtre du Mouvement. Basant-se en l’èxit de les edicions anteriors, el projecte Avignon à la Catalane es manté fidel al seu propòsit original d’obrir camins per al reconeixement internacional de les companyies catalanes. Les propostes artístiques d’enguany mostren estètiques molt diverses, que volen ser un reflex de la riquesa i la vitalitat de l’escena contemporània catalana i balear.
En col·laboració amb el CDC - Les Hivernales, enguany es presentarà l’espectacle One-Hit Wonders, de la companyia Sol Picó, una de les referències de la dansa contemporània catalana, i que es podrà veure en el marc de la programació de L’été danse au CDC #5. Per altra banda, la jove companyia Hotel iocandi portarà a Île Piot Esquerdes ( Fêlures), un espectacle de circ que barreja l’equilibrisme i la música a través de tres cossos que es relacionen en un estira-i-arronsa constant.
En l’àmbit del teatre d’objectes, gest, mim i música, la companyia balear Théâtre du Mouvement representarà l’emblemàtica obra Encore une heure si courte, que va ser novament portada a escena l’any 2014 a Mallorca de la mà de la directora Claire Heggen i els actors mallorquins Pau Bachero, Albert Mèlich i Alejandro Navarro.
Jordi Puntí i l’Orquestra de Cambra de l’Empordà representaran per segon any consecutiu l’espectacle musical Concerto a Tempo d’umore al Théâtre Pandora, una banda sonora que aplega les peces més conegudes dels autors més cèlebres de música clàssica per tal d’acostar-la al gran públic.
El festival també retrà homenatge a la dramatúrgia catalana amb la lectura dramatitzada de la traducció francesa (Denise Boyer) de Dues dones que ballen, de Josep M. Benet i Jornet, a càrrec de la companyia La Traverse/Hervé Petit, en el marc de les Rencontres sous chapiteau en el Théâtre des Halles. Com a part de la mateixa iniciativa, es preveu la presència del dramaturg Josep Maria Miró i el traductor Laurent Gallardo a Avinyó amb motiu de la trobada al voltant de l’obra Mensonges, de la companyia Le Zéphyr, i que tindrà lloc a la Maison Jean Vilar.
Per altra banda, atenent la importància cada cop més gran del teatre per a tots els públics, l’Institut continua amb la seva col·laboració amb el festival Théâtr’enfants. La companyia Toc de Fusta portarà al festival Les amis de Crusoé, una instal·lació d’objectes de fusta a l’aire lliure que convida els nens a exercir la seva creativitat a través d’una col·lecció de vint jocs mecànics, una proposta original que comença a trobar a l’estranger la popularitat que ja té a Catalunya.
Des de fa cinc anys, l’Institut Ramon Llull presenta companyies d’arts escèniques catalanes al festival Avignon le OFF amb l’objectiu d’impulsar i consolidar la presència dels creadors catalans a França i a la resta del món. L’acompanyament de fins a 23 companyies des del 2012 ha permès a una gran varietat d’artistes viure l’aventura un dels festivals més grans d’Europa, creant així una forta complicitat entre artistes i professionals establint vincles amb programadors internacionals. Avignon à la Catalane vol donar a conèixer al públic i professionals francesos la riquesa, diversitat i singularitat de l’escena catalana contemporània.
Per a més informació: http://www.llull.cat/monografics/avignon2016/
El contingut d'aquest comunicat va ser publicat primer en la web de la Generalitat de Catalunya