El dia 11 d'abril, Dia Mundial del Parkinson, s'ha celebrat amb el lema "El dia de molts, el dia de tots" promogut per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per fer visible i sensibilitzar la societat sobre aquesta malaltia que s'estima afecta entre 16.000 i 19.000 persones a Catalunya

Avui, dia 11 d’abril, es commemora el Dia Mundial del Parkinson. L’objectiu d’aquest esdeveniment, promogut per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), és donar a conèixer la malaltia i sensibilitzar la societat amb les necessitats de les persones que la pateixen.  

La campanya d’enguany amb el lema “El dia de molts, el dia de tots”, vol destacar la força dels malalts de Parkinson per superar el dia a dia i el suport i ajuda que donen les famílies i els cuidadors. També es vol destacar el rol important dels professionals que treballen per millorar l’atenció de les persones afectades i dels seus familiars, així com també la gran feina dels voluntaris.  

El Parkinson és una malaltia neurodegenerativa que afecta les neurones del cervell que inclou desordres mentals. La prevalença d’aquesta malaltia ha augmentat perquè hi ha major expectativa de vida.  

A l’estat espanyol s’ha establert una prevalença general de 60-200 casos/100.000 habitants i de l’1,5% en els majors de 65 anys, i una incidència de 16 casos/100.000 habitants i de 186 casos/100.000 habitants en majors de 65 anys. A Catalunya, s’estima que hi ha entre 16.000 i 18.000 persones afectades per aquesta malaltia.  

Descripció de la malaltia   S’inicia al voltant dels 55 anys i es desenvolupa entre els 55 i els 80 anys. Afecta més als homes. Es pot manifestar de formes molt variades, i els símptomes poden canviar d’un malalt a l’altre. Per tant, el tractament de la malaltia ha de ser individualitzat.  

No existeix tractament curatiu, però es poden controlar els símptomes mitjançant teràpia farmacològica, rehabilitadora i, en alguns casos, quirúrgica. És fonamental entendre el mecanisme de funcionament de la malaltia per trobar el tractament adequat.  

També són importants les teràpies complementàries con la logoteràpia, la fisioteràpia i la teràpia ocupacional. És molt important realitzar exercici físic regular com els estiraments i el caminar i l’ajustament de les dietes.  

Els primers símptomes de la malaltia de Parkinson són tènues, es produeixen gradualment i poden durar molt de temps. Aquests són tremolor de repòs, rigidesa muscular, alentiment del moviment espontani, inestabilitat postural i alteració de la marxa.  

És important la feina que realitzen les associacions de familiars, donant educació sanitària suport psicosocial i assessorament a la persona afectada i als cuidadors, ajudant a una millora de la qualitat de vida en l’entorn familiar, social i laboral.  

El contingut d'aquest comunicat va ser publicat primer al web de la Generalitat de Catalunya