- El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha explicat en un esmorzar-col·loqui a IESE que Catalunya escala així dotze posicions, de la 16a que ocupava el 2014 a la 4a posició aquest 2015.
- La font és l’FDI Markets del Financial Times, que apunta que Catalunya va captar 5.224 milions d’euros el 2015, la xifra més alta de la sèrie històrica, situant-se com la primera regió de l’Europa continental occidental en atracció d’inversions estrangeres.
- En el període 2014-2015, els projectes gestionats per Catalonia Trade & Investment –un 38% dels quals han estat d’empreses que no tenien presència prèvia a Catalunya-, han suposat la creació i manteniment de 10.152 llocs de treball.
- Per cada euro públic de pressupost, la Generalitat ha atret 150 euros d’inversió estrangera.
Catalunya és la quarta regió de tot Europa que ha captat més volum d’inversions estrangeres el 2015 segons l’FDI Markets del grup Financial Times. Ho ha donat a conèixer el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, durant un esmorzar-col·loqui a l’IESE aquest dilluns al matí, afegint que segons aquesta font les inversions estrangeres a Catalunya van assolir els 5.224 milions d’euros, situant-se com la xifra més alta de la sèrie històrica i superada només per l’àrea de Londres, Escòcia i la zona de Moscou.
Amb aquest volum d’inversió, Catalunya escala de la 16a posició que ocupava el 2014 a la 4a aquest 2015, situant-se per sobre de països com Turquia o Irlanda. De fet, Catalunya va ser l’any passat la primera regió de l’Europa continental occidental en volum d’inversió estrangera atreta, per sobre de regions de Països Baixos i França.
Baiget ha destacat el valor de “la captació d’inversió estrangera de caràcter productiu” perquè mesura “ la confiança en el país i les seves perspectives de futur, posa en valor els actius de Catalunya i exerceix un efecte tractor sobre el conjunt del país”. El conseller ha lamentat que “massa sovint s’ha volgut transmetre el missatge que els inversors perdien confiança en Catalunya” i ha assegurat que “les dades no confirmen aquesta tesi, al contrari, demostren la capacitat d’atracció de Catalunya i el seu potencial de creixement i desenvolupament”.
El conseller d’Empresa i Coneixement ha subratllat com a motius d’atracció d’inversió estrangera “l’economia de base industrial de Catalunya, lligada a la tradició emprenedora del país, el talent i la creativitat”. Jordi Baiget també ha apuntat “ l’ecosistema d’innovació i de recerca i la posició geogràfica privilegiada de Catalunya a la Mediterrània ” com a factors destacats.
Rècord de projectes gestionats per la Generalitat
Durant l’esmorzar-col·loqui a l’IESE, Baiget ha explicat que el paper del Govern és fer “d’acompanyament” als projectes d’aquestes empreses a través de Catalonia Trade & Investment, que treballa per atreure a Catalunya projectes d’inversió de companyies que poden comptar amb localitzacions alternatives o no haver-se plantejat invertir al nostre país. Una àrea que compta amb “ una autèntica xarxa de diplomàcia econòmica” formada per 36 Oficines de Comerç i d’Inversions de al món que cobreixen més de 90 mercats.
Així, en el període 2014-2015, Catalonia Trade & Investment va materialitzar 112 projectes d’inversió d’empreses multinacionals a Catalunya, que van suposar una inversió de 637,4 milions d’euros i la creació i manteniment de 10.152 llocs de treball. Es tracta dels dos anys amb la xifra de projectes gestionats més elevada des que va néixer aquesta àrea, el 1985.
D’aquesta manera, per cada euro públic de pressupost s’han atret 150 euros d’inversió estrangera. Igualment, per cada lloc de treball creat o mantingut el 2015 pels projectes d’inversió gestionats per Catalonia Trade & Investment s’han invertit 682 euros públic de pressupost.
El perfil de l’empresa inversora
Durant el 2014 i el 2015, el 38,4% dels projectes d’inversió estrangera gestionats per Catalonia Trade & Investment van ser de tipus greenfield, és a dir, de multinacionals que no estaven establertes prèviament a Catalunya. Pel conseller, “ això demostra que no només consolidem els inversors que tenim, sinó que en captem de noves: una mostra que som una destinació atractiva”. La segona modalitat (22%) van ser inversions de multinacionals que ja tenien presència al país, mentre que el 19% van ser ampliacions.
Destaquen les inversions de les multinacionals a les TIC (25,8%), un sector generador de riquesa i llocs de treball qualificats i amb un fort potencial de creixement, posant de manifest l’efecte tractor del Mobile World Congress per a l’economia catalana. També són rellevants les inversions a l’automoció (15%), els serveis (8%), així com a l’àmbit l’agroalimentari, l’electrònica, la biotecnologia i la química- amb un 5,3% respectivament- i la metal·lúrgia (4,5%) i el tèxtil (4,5%).
Per cadena de valor, en primer lloc s’han situat els projectes industrials-manufacturers (36,6%), seguits pels serveis (22,3%) i les oficines centrals (12,5%). Baiget ha destacat el creixement de la inversió estrangera en l’àmbit industrial, assegurant que “ quan es materialitza una inversió estrangera en indústria estem davant d’apostes a llarg termini”, demostrant que a Catalunya “ hi ha un ecosistema d’empreses que afavoreix l’activitat i mostra la confiança en el futur i el país”.
El país que encapçala els projectes d’inversió estrangera en el període 2014-2015 són els Estats Units, amb un 16,9% del total. El segueixen França (11,6%), el Japó (8%), la Xina (7,2%), Alemanya (5,3%) i Suïssa (5,3%).
ACCIÓ és l’agència pública per a la competitivitat de l’empresa catalana de la Generalitat de Catalunya. Impulsa la millora del teixit empresarial català a través del binomi internacionalització-innovació, posant a disposició de l’empresa 36 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions que donen cobertura a més de 90 mercats. A més, assessora les empreses catalanes perquè aconsegueixin finançament, les ajuda a créixer mitjançant programes de capacitació i les orienta en matèria de clústers. També és responsable, a través de l’àrea Catalonia Trade & Investment, d’atreure inversions estrangeres a Catalunya.
El contingut d'aquest comunicat va ser publicat primer al web de la Generalitat de Catalunya