El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha anunciat aquest dijous que diferents nivells de l’administració a Catalunya (Generalitat, ajuntaments i entitats supramunicipals) estan treballant conjuntament amb l’objectiu que hi hagi una reducció d’entre el 25 i el 30% dels vehicles que circulen a les àrees urbanes de Barcelona i la seva conurbació. “ Per assolir aquesta fita”, ha afirmat, “ hem proposat la creació de tres grups de treball per definir quines són les millors propostes en els aspectes claus”. Aquests grups se centraran en trobar solucions efectives per disminuir les situacions de congestió de trànsit; ambientalitzar el transport de mercaderies, la distribució urbana i, especialment, la logística anomenada de “l’última milla”, el trajecte final que realitzen els vehicles de repartiment des dels centres de logística al seu destinatari; i elaborar els criteris per a la delimitació i funcionament de les Zones Urbanes d’Atmosfera Protegida (ZUAP).
El conseller ha fet l’anunci durant la celebració de la segona reunió de la Taula de la Qualitat de l’Aire de la conurbació de Barcelona, després de la constitució de l’organisme la passada tardor. La voluntat és que, a partir d’ara, les trobades es facin cada dos mesos i que culminin en un Pacte Nacional on tots els actors implicats puguin fer-hi aportacions. Una altra proposta que ha avançat Rull és que la Generalitat revisarà properament la bonificació als peatges de la seva titularitat, a través del sistema ecoviaT, per ajustar les bonificacions i beneficiar els vehicles de més baixes emissions en òxids de nitrogen (NO x), un dels principals contaminants de l’àrea de Barcelona.
Suport al Port de Barcelona En aquests moments, el Departament de Territori i Sostenibilitat està acabant d’elaborar el Pla de treball 2016-2018 en matèria de qualitat de l’aire per a la zona declarada de protecció especial de l'ambient atmosfèric. El pla ha d’incidir, de manera immediata i coordinada, en els objectius més importants del Pla d'actuació per a la millora de la qualitat de l’aire, horitzó 2020 (PAMQA 2020), amb mesures en diferents àmbits. A banda de les mesures que està implementant la Generalitat i la resta d’administracions per fomentar la reducció de la contaminació, hi ha d’altres actors que treballen en aquest sentit, com el port, l’aeroport i diferents activitats industrials. En el cas del Port de Barcelona, el Departament de Territori i Sostenibilitat li donarà suport per superar les limitacions posades per la normativa estatal i intercedirà perquè pugui augmentar les bonificacions de les taxes per motius ambientals fins al 40% del total del cost.
Col·laboració amb la Unió Europea També se seguirà treballant intensament amb altres regions europees, com el Gran Londres, Baden-Würtenberg, Rin del Nord-Westfalia, Flandes o el Vèneto per coordinar les actuacions de manera que els governs locals i regionals puguin incidir en la definició de les polítiques ambientals de la Unió Europea, a més de compartir exemples de bones pràctiques relacionades amb la millora de la qualitat de l’aire. Catalunya és membre de la xarxa AIR (AIR-Quality Iniciative of Regions), formada per 13 regions de 7 països membres de la Unió Europea, que representen el 22% del PIB i el 18% de la població (uns 88 milions d’habitants), i en forma part des de la seva creació, l’any 2011.
La xarxa inclou moltes de les àrees més densament poblades i industrialitzades de 7 Estats, com Milà, Torí, Bolonya, Rotterdam, Amsterdam, Frankfurt, Stuttgart, Colònia, Londres o Barcelona. Per aquest motiu presenten una preocupació comuna en matèria de contaminació atmosfèrica i volen influir en les polítiques de millora de la qualitat de l’aire a nivell europeu ja que, malgrat els esforços esmerçats, i de la mateixa manera que passa en d’altres regions, tenen dificultats per assolir alguns dels límits dels valors establerts en la Directiva de Qualitat de l'Aire.
70 participants a la Taula La Taula de la Qualitat de l’Aire de la conurbació de Barcelona és un òrgan de participació social, liderat pel Govern de Catalunya, ideat com un espai territorial d’informació, participació i consulta en l’àmbit de la contaminació atmosfèrica per compartir i posar en comú les accions de totes les parts representades. Hi formen part les institucions, administracions i entitats ciutadanes que, pels seus coneixements tècnics, per la naturalesa de la seva activitat o per l’interès general en la qualitat de l’aire, poden considerar-se afectades. Hi participen, entre d’altres, representants de la Generalitat, dels ajuntaments metropolitans amb més de 100.000 habitants, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’Autoritat Portuària de Barcelona, l’Autoritat del Transport Metropolità de Barcelona, l’Aeroport de Barcelona, el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, organitzacions i centres de recerca. En la trobada d’avui s’hi han aplegat una setantena de persones.
El contingut d'aquest comunicat va ser publicat primer al web de la Generalitat de Catalunya