La Delegació del Govern a les Terres de l’Ebre està a l’espera de rebre els resultats definitius de l’anàlisi de la taca apareguda ahir al pantà de Riba-roja, després que una primera analítica hagi determinat que es tracta d’unes algues. Mentre no es rebin aquests resultats definitius, tres municipis de la Terra Alta no poden captar aigua del pantà com a mesura preventiva: Batea, Pobla de Massaluca i Vilalba dels Arcs.
La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha activat en fase d’alerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per tal de donar subministrament d’aigua sanitària, mitjançant cubes d’aigua potable, a aquests tres municipis afectats ja que comencen a tenir una disminució important d’aigua als seus pous.
L’avís de la taca al pantà es va rebre al telèfon d’emergències 112 ahir a la tarda i van ser els Agents Rurals qui van prendre les mostres per ser analitzades. A hores d’ara, la taca ha desaparegut pràcticament del pantà i les restes que quedin seran retirades demà al matí per part d’una empresa especialitzada.
Aquest incident va comportar com a mesura preventiva que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) determinés que els municipis aigües amunt del pantà deixessin de captar aigua als pous dels seus municipis, i es recomanés evitar el bany i la pesca a les zones on hi havia les algues fins que no es fes un reconeixement i es determinés la seva tipologia i afectació.
S’ha comprovat, per part de la CHE, que continuen quedant restes d’algues a la zona de captació del Matarranya, aigües amunt, i per tant caldrà mantenir les restriccions preventives als municipis de Batea, Pobla de Massaluca i Vilalba dels Arcs. (Riba-roja finalment no pateix restricció perquè la CHE ha confirmat que agafen aigua del pantà de Flix). La resta de municipis aigües avall han estat informats de la situació però no tenen cap tipus de restricció.
Per fer un ús racional de l’aigua, es demana a la ciutadania d’aquests tres municipis que restringeixi el consum a nivell particular al màxim possible.
Les primeres anàlisis d’aquesta matinada realitzades pel Consorci d’aigües de Tarragona (CAT) determinen que la taca era per algues i no per cap abocament, però fins el dimecres ni la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ni l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) podran confirmar de quin tipus d’espècie es tracta.