img

El president de l'Areflh (Associació de Regions europees productores de fruita, llegums i hortalisses) i conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Ma Pelegrí, s'ha reunit aquest matí amb el director general d'Agricultura i Desenvolupament Rural de la Comissió Europea, Jerzy Bogdan Plewa.

Pelegí amb Jerzy Bogdan Plewa

El president de l'Areflh (Associació de Regions europees productores de fruita, llegums i hortalisses) i conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Ma Pelegrí, s'ha reunit aquest matí amb el director general d'Agricultura i Desenvolupament Rural de la Comissió Europea, Jerzy Bogdan Plewa, per traslladar-li la demanda d'activació immediata de mesures extraordinàries per compensar les pèrdues als productors de les diferents regions europees integrades dins l'Areflh afectats per la crisi actual de preus i pel boicot de Rússia a l'exportació de productes procedents de països que han donat suport a les sancions contra Rússia per la crisi d'Ucraïna.  

El conseller d'Agricultura, també s'ha reunit aquest matí amb Jean-Luc Meriaux, Secretari general UECBV, Union Européenne du Commerce du Bétail et de la Viande, per demanar suport a les mesures que ahir es van consensuar amb la indústria agroalimentària i la resta de representants del sector de la carn i el porcí, greument afectat a Catalunya pel boicot actual, atès que l'exportació de carn des de Catalunya a Rússia representa més del 70% del total de les exportacions de carn d'Espanya a aquest país.  

Pelegrí ha traslladat al Director general d'Agricultura que l'anunci de l'embargament imposat per Rússia a productes de la UE, especialment en els productes alimentaris a la Unió Europea no serà sense conseqüències per a l'economia europea. Poc menys del 10% de les exportacions agrícoles de la Unió Europea van a Rússia, l'equivalent de 11 milions d'euros anuals, d'acord amb xifres de la Comissió Europea. Es tracta de les regions de cultiu de fruites i verdures en una situació sense precedents que cal afegir la fase d'entrada de la greu crisi en la comercialització de determinats productes, com els préssecs i les nectarines, en la qual vostè havia indicat. Rep informació dels camions de menjar fixos de la frontera russa (6.000 t).  

Totes les fruites i verdures eren especialment préssecs i les nectarines i els tomàquets s'enfronten a un mercat de crisi molt greu. Durant més de tres setmanes, va alertar ràpidament a aquesta situació, AREFLH reclamar decisions per mitigar la crisi amb la Comissió de la Unió Europea. Les poblacions grans han acumulat (80.000t Itàlia, 150.0000t Catatonia, 10.000t Grècia, 6.000t i 50,00t França Aragon) i els preus van caure molt per sota dels costos de producció. Des d'ahir les autoritats russes van decidir la prohibició de les importacions d'aliments procedents de la Unió Europea i afecta especialment fruites i verdures.   En un mercat ja degradat, bloquejant tindrà conseqüències desastroses en el mercat en el curt termini per als productes que es cullen i futurs productes (pomes, peres, kiwis, tomàquets ...). Recordem que exporta FL a Rússia està en 1,8 milions d'euros.  

Per tant, en aquest sentit ha plantejat la necessitat d'activar accions immediates:  

- Activació de mesures extraordinàries com les que havia estat portat a la crisi de la I. coli.

- Activació del mesurament dels préstecs bancaris en els programes operatius.

- L'augment dels llindars que limiten els recessos.

- L'aplicació de les de minimis per compensar els productors.

- Ampliació dels lliuraments a les organitzacions benèfiques als productes transformats.

- La implementació del fons per ajudar als necessitats.  

Tant des de l’Areflh com des del Govern de Catalunya es consideren insuficients les mesures anunciades ahir per la CE atès que en cap cas hi haurà fons complementaris més enllà dels 430 milions inicialment previstos, dins del marc dels programes operatius, per fer front a la crisi de preus prèvia al boicot de Rússia. En aquest sentit, el conseller d'Agricultura ha manifestat la preocupació per l'impacte d'aquest boicot sobre molts altres productes a part del préssec i la nectarina, així com la pèrdua de mercats d'exportació que fins ara estaven consolidats i poden quedar en risc de cara al futur immediat. Per això es demanen mesures polítiques per fre front a una crisi que ha vingut d'una decisió política.