X

Uso de cookies:Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar la experiencia de navegación y ofrecer contenidos y publicidad de interés. Si continúa navegando, consideramos que acepta su uso. Puede obtener más información, o bien conocer cómo cambiar la configuración, en nuestra Política de cookies

Enviar nota de prensa

Síguenos en:

Twitter NotasDePrensa Facebook NotasDePrensa RSS NotasDePrensa
NotasDePrensa

El medio n° 1 de notas de prensa en España

A Xunta alerta dunha intoxicación pola biotoxina ASP (amnésica) debido ao consumo de mexillón adquirido fóra das canles legais

Publicado en el en Galicia por

Kit de Medios

Nota de Prensa
descargar pdf descargar doc

Compartir

Santiago, 6 de agosto de 2014.- Galicia rexistra a primeira intoxicación pola biotoxina ASP (siglas da súa denominación inglesa Amnesic Shellfish Poison) debido ao consumo de mexillón adquirido fóra das canles legais. Así o reflicte o boletín epidemiolóxico que publica quincenalmente a Consellería de Sanidade, no que se explica que a finais do mes de xullo un hospital notificou dous casos de intoxicación por esta toxina.

Segundo explica este boletín estes casos presentaban unha síndrome confusional e perda de memoria de curta duración e antecedente de consumo de mexillóns. Ademais sinala que os mexillóns foron consumidos en paella, feito que aumenta o risco de intoxicación xa que a ASP é hidrosoluble, e podería pasar ao arroz, como acontece noutras hidrosolubles como a biotoxina PSP, tamén coñecida como paralizante.

As persoas afectadas explicaron que mercaron os mexillóns directamente a un produtor ao que non identificaron, polo que se descoñece a zona exacta de produción. Non obstante, a información dispoñible reflicte que proceden dunha zona da Ría de Arousa e que no momento no que se mercaron (entre finais do mes de maio e principios do mes de xuño) os polígonos Pobra H e Pobra G estaban afectados por biotoxina ASP, tal e como se pode comprobar no histórico do estado de zonas da páxina web do Instituto Tecnolóxico para o Control do Medio Mariño (Intecmar), dependente da Consellería do Medio Rural e do Mar.

Ante este caso, as consellerías de Sanidade e de Medio Rural e Mar realizan un chamamento á cidadanía para que non adquira peixe e marisco fóra das canles legais, xa que só o produto que se extrae e comercializa segundo o establecido legalmente é óptimo para o consumo.


Estado das zonas de produción
A Consellería do Medio Rural e do Mar informa do estado das zonas de produción de moluscos a través da páxina web do Intecmar. Coa información das analíticas realizadas actualízase dúas veces ao día un informe de estado de situación de zonas que mostra se a zona está aberta ou pechada. Ademais, vaise emitindo unha serie de informes de cambios do día.

Toda esta información é pública e publícase a tempo real na páxina web do Intecmar. Ademais, en canto hai unha nova resolución envíanse servizos de aviso rápido a todas as asociacións de produtores, depuradores e transformadores, ás autoridades sanitarias e ás de inspección, acadando unha diseminación ampla e rigorosa de toda a información.

Biotoxina ASP
A ASP produce, na maioría dos casos, un cadro de diarrea, normalmente dentro das 24-48 horas tras o consumo dos moluscos contaminados. Outros síntomas son: mareos, dor de cabeza, desorientación e perda da memoria a curto prazo podendo chegar a presentar incluso síntomas máis graves.

Datos de contacto

Si deseas solicitar mas información sobre esta nota de prensa puedes hacerlo en el siguiente enlace:

Más Información
Notas de Prensa Relacionadas